Het Voedingscentrum heeft dinsdag de nieuwe ‘Schijf van Vijf’ gepresenteerd. Het advies is vooral dat je onbewerkte producten eet en veel groente, fruit en volkorenproducten binnenkrijgt. En daarvoor hoef je niet buiten de provinciegrenzen te kijken. Zie hier: de Brabantse Schijf van Vijf.

Bergse aardzwam
Op de oude ‘Schijf’ waren groenten al erg belangrijk. En dat is bij de nieuwe niet anders. We moeten zelfs iets meer groeten eten: 250 gram per dag. Dus leef je in de keuken eens uit met deze heerlijke paddenstoelen uit Bergen op Zoom.

Brabantse Wal Asperges
Het is nu nog niet het seizoen. Maar over niet al te lange tijd kunnen we ook weer genieten van ‘ons’ witte goud.

Brabants roggebrood
Vezels zijn goed! Vooral de darmflora floreert daar goed bij. Dus laat je witte boterham eens staan en kies voor een sneetje Brabants roggebrood.

Zult
Liever eten we met z’n allen wat minder vlees, althans dat vindt het Voedingscentrum. Maar als je dan toch kan kiezen, schotel dan eens zult voor. Het is weer eens wat anders dan een speklapje. Het is de bereiding van de kop, staart en oren van het varken.

Kersen
Fruit blijft een belangrijk onderdeel op de schijf. Liever niet geperst, maar gewoon in z’n geheel. Dus waarom dan geen lekkere grote bak met kersen uit Mierlo? Dat snoep je ook nog eens verstandig!

Bron: Omroep Brabant