Gewoonlijk zijn wij trots op de asperges uit Midden- en Oost-Brabant of Limburg, maar de lekkerste asperges komen van de Brabantse Wal. Langs de grens van West-Brabant met Zeeland en Vlaanderen ligt dit opvallende landschap. De hoge met bos bedekte zandgronden gaan hier over in de lager gelegen zeekleipolders. De Brabantse Wal strekt zich van de gemeente Steenbergen in het noorden via Bergen op Zoom en de Wouwse Plantage van Roosendaal naar Woensdrecht in het zuiden. De groene long van West-Brabant, het cultureel erfgoed en de grote verscheidenheid aan bodemsoorten en grondgebruik typeren de Brabantse Wal. Het meest opvallend is de steilrand, een monument van aardkundige waarde. Op de grens van hoog op laag groeien de lekkerste asperges; de Brabantse Wal Asperges. Dit is het oudste en was het grootste aspergegebied van Nederland. Voor 1940 teelde men hier al asperges. Afgelopen week werd het seizoen van de Brabantse  Wal Asperges feestelijk geopend.

Klik hier voor de fotoreportage van Tannetje Meijers.

De Brabantse Wal Asperge onderscheidt zich in smaak van andere asperges door een licht zilte smaak. Deze smaak is ontwikkeld door de combinatie van het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide dat ondergronds uitloopt in de richting van Zeeland en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind. Het seizoen van deze asperges werd afgelopen week feestelijk geopend. Waarom feestelijk? De Brabantse  Wal Asperges zijn erkend Europees streekproduct geworden. Martin Groffen, wethouder van de gemeente Woensdrecht en voorzitter van de Brabantse Wal Streekorganisatie, zei het als volgt: “Wij zijn verliefd op het Brabantse land en met dit erkende streekproduct hebben wij Europees goud in handen.” Daarna was de eerste officiële steek van de Brabantse  Wal Asperges door Annemarie Spierings (Gedeputeerde Provincie Noord-Brabant), wethouder Martin Groffen, Hans Huijbers (ZLTO), Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, Carl Huybregts (bekende Vlaming) en oud-wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel op het aspergeveld aan de Trambaan in Ossendrecht van Corné Ooms.

Na deze eerste steek ging het gezelschap naar de ruimte van Vof De Weerd in Ossendrecht waar een paneldiscussie werd gehouden onder leiding van Carl Huybregts. Hieraan deden mee: Annemarie Spierings, Hans Huijbers, Chris Dekkers (voorzitter BAG), Cees van Tiggelen, Lambert van Nistelrooij en Martin Groffen. Tijdens de paneldiscussie kwam onder andere de historie, de manier van bewaren en bereiden van asperges ter sprake, maar ook hoe een streekproduct als de Brabantse Wal Asperge zich onderscheidt van – bijvoorbeeld – asperges uit Limburg. De panelleden waren hier unaniem in hun oordeel: “Die van de Brabantse Wal zijn veel lekkerder!”.

Erkend Streekproduct
Brabantse Wal Asperges genieten sinds 2016 Europese bescherming. De Europese Commissie heeft de „witte asperge met een licht zoute en niet-bittere smaak” onlangs toegevoegd aan een register dat streekproducten beschermt tegen namaak. Op de Europese lijst van producten met een zogenoemde beschermde oorsprongsbenaming staan meer dan 1320 producten. Uit Nederland genieten vooral kazen bescherming, zoals kanterkaas, Boeren-Leidse met sleutels, Noord-Hollandse Gouda en Noord-Hollandse Edammer. Ook het aardappelras Opperdoezer Ronde staat in het register.

Alleen asperges die zijn geproduceerd, verwerkt en bereid in het gebied in Noord-Brabant mogen zich Brabantse Wal Asperges noemen, mits daarvoor de erkende, duurzame methoden zijn gebruikt. Tot in de jaren vijftig was het gebied rond Bergen op Zoom het grootste gebied in Nederland waar asperges werden geteeld, weet de commissie.

Verkooppunten
Elk voorjaar kan men bij zestien aspergetelers op de Brabantse Wal asperges kopen die een erkend streekproduct zijn. Wie de heerlijke Brabantse Wal Asperges wil proeven, gaat dan in het seizoen langs bij een verkooppunt van deze unieke asperges. De verkooppunten en velden zijn te herkennen aan borden met het ‘Brabantse Wal’-logo en vindt men hier op de website van de Brabantse Wal.

Fietsroutes
Ook kan men het combineren met een leuke fietstocht door het mooie Brabantse Wal-gebied. Langs deze routes vindt u vele horecagelegenheden waar men van deze asperges kan genieten. Kijk hier voor de fietsroutes. Deze fietsroutes laten je kennismaken met de Brabantse Wal Aspergetelers en het erkende streekproduct de Brabantse Wal Asperge. In de periode mei/juni, het aspergeseizoen, kun je genieten van de ‘Koningin van de Groente’. Tijdens de tocht zijn er voldoende gelegenheden om een stop maken om koffie te drinken, te lunchen of verse asperges te kopen. De fietsroutes (42 km en 34 km) zijn uitgezet op basis van het fietsroutenetwerk. Je bepaalt zelf het startpunt.

Restaurants
In diverse horecagelegenheden kan men genieten van de heerlijkste asperges. Vers van vollegrond op het bord. Natuurlijk van de Brabantse Wal. Kijk hier voor de aangesloten restaurants.

Bron: Gourmand Gazette