BRABANTSE WAL – Ja, we zitten midden in de coronacrisis. Juist daarom moeten we niet vergeten dat er ook nog dingen zijn waar we van kunnen genieten. De Brabantse Wal Asperge bijvoorbeeld.

De Brabantse Wal Asperge is beroemd, en terecht. Want nergens smaken de asperges milder dan op de Brabantse Wal, en nergens zijn de telers gepassioneerder over hun product en verliefder op hun streek. Het aspergeseizoen van 2020 wordt een bijzonder seizoen voor de Telersvereniging Brabantse Wal Asperges, en niet alleen omdat er in de persoon van de 25-jarige Ferry de Weert een nieuwe voorzitter is. Ook voor de aspergetelers werpt de coronacrisis de nodige uitdagingen op. “Maar”, zeggen Ferry de Weert en secretaris Corné Ooms, “we zien vooral kansen.”

Asperges zitten boordevol vitamines: B1, B2, B11, C, E en K. Ze werken ontstekingsremmend en versterken je immuunsysteem. Allemaal eigenschappen die in deze tijd bijzonder goed van pas komen. Minstens zo belangrijk – en misschien nog wel belangrijker – is de smaak. Die is overheerlijk, zeker door de unieke samenstelling van de grond op de Brabantse Wal.

Afgelopen week openden de winkels van alle telers weer hun deuren en liggen de Brabantse Wal Asperges klaar voor consumptie. Voorlopig blijft de horeca gesloten, maar met Brabantse Wal Asperges valt er ook thuis nog genoeg te genieten. “Er zijn enorm veel mooie gerechten waarin asperges de hoofdrol spelen”, zegt Ooms, “dus er is alle kans om thuis uit eten te gaan en te genieten van het mooiste streekproduct dat onze regio te bieden heeft. Onze telers staan klaar om dat mogelijk te maken, ze zijn allemaal zeer actief op social media en betrekken zo de consument bij hun activiteiten. Met de Brabantse Wal Asperge haal je een overheerlijk streekproduct in huis, maar help je ook om de regio economisch gezond te houden in deze moeilijke tijd.”

Afhaalpunt
De telersvereniging doet er alles aan om haar asperges zo veilig mogelijk aan de man te brengen. Daarom is er – zeven dagen per week – een drive-through afhaalpunt ingericht op de oude carpoolplaats bij Korteven. Daar kan iedereen tussen 11.00 uur en 19.00 uur asperges komen kopen. “Bovendien zijn er ook aardbeien, kersen, eieren en beenham te koop”, vertelt Ooms, “en in samenwerking met de stichting ProefMei zoeken we naar een manier om de asperges op andere locaties te kunnen laten afhalen en zelfs thuisbezorgen. Op die manier hopen we de Brabantse Wal Asperge onder de aandacht te brengen, en hopen we vooral de fijnproevers in de regio te kunnen helpen om even de zinnen te verzetten in deze moeilijke tijd.”