Wekelijks wordt er in deze column een aspergeteler die lid is van de Telersvereniging  Brabantse Wal Asperges in beeld gebracht. Om erachter te komen wie zij zijn, wat zij doen en waarom zij overheerlijke Brabantse Wal Asperges telen zijn wij voor u op pad gegaan. Bent u nieuwsgierig naar onze telers, lees dan snel verder!

Teler
Ons tweede bezoek heeft ons gebracht bij een biologische aspergeteler: Aspergekwekerij C. van Tiggelen in Halsteren. Het bedrijf is in handen van Cees van Tiggelen (57) en Mariette van Tiggelen (54), samen hebben zij twee kinderen. Waarvan de dochter Michelle van Tiggelen studente Tuin & Akkerbouw aan Has Hogeschool studeert. Zij heeft ambities om het bedrijf in de toekomst over te nemen. Het huidig bedrijf in Halsteren wordt al voor de vierde generatie achtereenvolgend beboerd door de familie van Tiggelen. Maar hoe is het allemaal begonnen?

Begin
In 1981 is Cees van Tiggelen in het bedrijf van zijn ouders gekomen. Op dat moment was het bedrijf actief in het telen van gewassen voornamelijk akkerbouwmatige gewassen en in de melkveesector. Niet veel later werd de melkveetak afgestoten, omdat hier niet de ambities lagen van Cees. Het bedrijf is zich vanaf toen voor 100% gaan focussen op het telen van gewassen, zo ook op de asperge.

Al voordat Cees in het bedrijf zat werden er al asperges geteeld door zijn vader. Cees had een enorme passie voor de aspergeteelt en kon er zo gezegd  “zijn ei in kwijt”.  De asperges werden zowel lokaal als via de veiling afgezet. In 2008 hebben Cees en Mariette de stap gezet om naast de gangbare manier van telen ook biologische te gaan telen. Niet veel later hebben Cees en Mariette de biologische Brabantse Wal Asperge op de markt gezet. Vanaf dat moment is het bedrijf zijn asperges volledig gaan afzetten via de eigen huisverkoop.

 

“Aspergekwekerij C. van Tiggelen is de enige teler op de Brabantse Wal die biologische asperges heeft’


Brabantse Wal
Aspergekwekerij C. van Tiggelen is al vanaf het begin af aan lid van de Telersvereniging. Cees heeft het ontstaan van de telersvereniging mede mogelijk gemaakt. Doordat hij namens ZLTO Woensdrecht naar voren is geschoven om lokale aspergetelers op de Brabantse Wal te benaderen om eventueel mee te doen met het initiatief “de Telersvereniging de Brabantse Wal”. De Telersvereniging is in 2003 officieel van start gegaan met Cees als voorzitter. Cees heeft zich jaren ingezet voor de vereniging met als resultaat dat de Brabantse Wal Asperge is uitgegroeid tot een sterk merk in onze regio.

Het motto van Cees is altijd geweest “Samen staan we sterk”. Dit past goed bij de coöperatieve gedachte van de Telersvereniging de Brabantse Wal. Door middel van de Telersvereniging komen alle telers op één lijn te zitten wat betreft de teelt en verkoop van de asperges, dit is volgens Cees het grote voordeel van de vereniging.

Huisverkoop
De Boerderij winkel van Cees en Mariette is gedurende het aspergeseizoen geopend. In de winkel liggen voornamelijk traditionele lokale producten die goed aansluiten bij een maaltijd met asperges. Biologisch producten hebben de voorkeur voor in de winkel. Verder zijn de automaten die ook op het bedrijf aanwezig zijn het gehele jaar open, ook buiten winkeltijden om in het aspergeseizoen zijn ze open. Hierin zijn altijd lokaal geteelde producten te vinden. Bent u geïnteresseerd in biologisch asperges of andere aanverwante producten kom dan snel langs bij Aspergekwekerij C. van Tiggelen in Halsteren of neem een kijkje op één van de social media kanalen!

Meer informatie
www.aspergekwekerijcvantiggelen.nl
Facebook: @aspergekwekerijcvantiggelen

Openingstijden
Ma t/m vr 08.30u t/m 18.30u
Zaterdag 09.00u t/m 17:00u
Zondag 09.00u t/m 13.00u
>Tijden veranderen na het aspergeseizoen<

Geschreven door Ferry de Weert (promotieteam Brabantse Wal Asperges)